Revalidatiecentrum
voor kinderen met ontwikkelingsstoornissen
voor kinderen met ontwikkelingsstoornissen
De aanmelding gebeurt door de ouders na doorverwijzing van het CLB of een arts. Dit kan gebeuren via een telefonisch contact maar ook via het aanmeldingsformulier.
De maatschappelijk werker maakt een eerste verkenning van de problematiek en informeert de ouders over de wachtlijst. Ze probeert een antwoord te geven op de eerste vragen.
Van zodra de onderzoeksfase kan starten, worden de ouders door de maatschappelijk werker uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek overlopen we de ontwikkelingsgeschiedenis van uw kind en gaan we dieper in op de hulpvraag.
Mits akkoord, kan de maatschappelijk werker ook bijkomende informatie opvragen aan school, CLB of andere dienst.
Er wordt een onderzoeksplanning met de ouders afgesproken.
Vanuit de verschillende invalshoeken wordt uw kind individueel onderzocht. Afhankelijk van de problematiek omvat dit een logopedisch, ergotherapeutisch, psychomotorisch en psychologisch onderzoek.
Het kind komt 4 à 5 keer op onderzoek voor telkens anderhalf uur.
Na het onderzoek maakt het onderzoeksteam een globale synthese van alle gegevens. Net alleen cijfermatige gegevens zijn belangrijk maar ook observaties en ervaringen met het kind.
Tijdens de teambespreking wordt beslist of uw kind in aanmerking komt voor multidisciplinaire therapie. Indien uw kind in aanmerking komt, wordt een behandelingsvoorstel geformuleerd.
Indien uw kind niet in aanmerking komt, wordt gezocht naar een gepaste verwijzing.
Tijdens dit gesprek worden de onderzoeksresultaten, bevindingen en adviezen van het team uitgebreid besproken met de ouders. Dit gesprek duurt ongeveer anderhalf uur en gaat door met de psycholoog en de maatschappelijk werker.
Het is hierbij aangewezen dat beide ouders aanwezig zijn.
Mits akkoord van de ouders worden de resultaten en adviezen met school en CLB besproken.
Wanneer uit het onderzoek blijkt dat multidisciplinaire therapie bij uw kind aangewezen is wordt er een behandeling opgestart.
De behandeling bestaat uit individuele therapie en kan eventueel gecombineerd worden met groepstherapie afhankelijk van de zorgnoden van uw kind.
We hechten veel belang aan de samenwerking met ouders, school en CLB. Daarom plannen we op regelmatige basis een overleg met hen.
Na één jaar evalueren we de revalidatie met alle betrokkenen, de bereikte resultaten en wordt in het team beslist over het verdere verloop van de behandeling.
Naast een doorverwijzing van school en/of CLB moet er ook een verwijzing gebeuren door een arts of een hulpverlener in eerste lijn. (privé-logopedist, kinesist, psycholoog) aan de hand van een verwijsbrief.
Deze brief breng je bij het anamnesegesprek samen met een klevertje van de mutualiteiten mee.